Een sterk toekomstbestendig bedrijf begint bij jou!

Door bewuste keuzes te maken die voor jou goed voelen.

Is dit herkenbaar voor jou?

Je begon zo lekker met je ouders aan een nieuwe start in het boeren familiebedrijf, maar al snel merk je onderlinge irritatie. Je wilt wel graag het voortouw nemen, maar op de een of andere manier lukt het jou niet om die stap daadwerkelijk te zetten. Als ouders zijnde wil je het bedrijf wel los laten, maar je voelt je nog zo verbonden en je wilt wel graag dat het goed gaat.


Daarnaast wil je graag gewoon een paar koeien meer melken. (meer dieren houden in het algemeen) Vooruit met het bedrijf, maar van alle kanten wordt je tegen gehouden door alle onduidelijkheid die op je afkomt. De concurrentiedruk van het buitenland is voelbaar.


70 of 80 uur werken vindt je helemaal niet erg, ook al was het stiekem best prettig geweest als dit in euro’s uitbetaald zou worden. Ook een beetje meer waardering van jouw omgeving zou best fijn zijn.  


Herkenbaar? Tijd voor bewustwording van wat jij zelf nog wel in de hand hebt.

Vraag jij je dit ook met regelmaat af:


1. Of er voor jou als Nederlandse boer/boerin nog wel een toekomst is?

2. Twijfel jij ook wel eens of je ooit wel zo'n goede boer/boerin  als jouw vader of moeder wordt?

3. Lukt het jou om het bedrijf los te laten?

4. Durf jij jouw bedrijf door te geven aan de volgende generatie?

5. Mis je ook wel eens de financiële waardering binnen het bedrijf?

6. Vind jij de samenwerking tussen jou en je familie ook wel eens lastig?

7. Lijkt het jou ook lastig om met  personeel te werken?

8. Durf/kun jij het  gesprek aan te gaan met medematen en familieleden?

9. Voelt de boerderij al als een verlengstuk van jou zelf of nog meer van jouw ouders?

10. Vind jij het ook lastig om de juiste keuzes voor de toekomst te maken?

Meer genieten van jouw bedrijf? 

Durf keuzes te maken die voor jou goed voelen.

Deze cursus is voor jou als --->

In het filmpje geef ik een korte toelichting voor wie deze cursus is.

Waar een wil is, is een weg.

Ik geloof dat iedereen alles kan leren. Misschien doe jij er wat langer over, maar dat zegt uiteindelijk niets over het eindresultaat. Kronkelpaadjes maken jou sterker. Soms heb je alleen even de handvatten nodig om te weten hoe en welke manier bij jou past. Deze cursus gaat jou daar bij helpen!


  • In de agrarische sector wordt nog heel weinig stil gestaan bij persoonlijke ontwikkeling. Ontzettend jammer, want jij bent een verlengstuk van jouw bedrijf. Zelfkennis is het begin, de basis van jou bedrijf.
  • Na deze cursus ben jij bewuster van jezelf. Je weet wat jouw blokkades zijn en hoe je die kunt doorbreken.
  • Het gras bij de buren valt jou niet meer op, omdat jij jou eigen leven ten volle leeft.
  • Je durft keuzes te maken in het bedrijf die voor jou goed voelen, omdat je weet wie je bent en wat je kunt.
  • Je ziet financieel meer mogelijkheden en bent een trotse eigenaar van jouw bedrijf. 
  • Je weet hoe je een gesprek moet starten en hoe je een fijne werk- en privésituatie creëert.
  • Je leert hoe je vrijheid in jouw bedrijf kunt bouwen.
  • Je staat sterk in je schoenen en ziet de toekomst positief tegenmoet. 

Positieve klantenervaringen

Tops

De Agrimindsetcursus bevat veel tips en uitdagingen om mee aan de slag te gaan als ondernemer in de agrarische sector.

Het bespreekt belangrijke onderwerpen zoals je overtuigingen, communicatie en open staan voor anderen (meningen),

iets waarvan we ons binnen de agrarische sector bewust mogen blijven en hierin de verbetering in blijven opzoeken.

Of je nu een bedrijf gaat overnemen, al jaren een bedrijf hebt of een bedrijf gaat beëindigen of overdragen, iedereen kan hier tips uit meenemen.

Dit alles verteld naar veel persoonlijke ervaringen en openheid die je ook zelf stimuleren om open te zijn.

Een mooie opstap naar bewuster ondernemen.

Harmke – Bedrijfsopvolger melkveehouderij

Tops

Hi Nadine,

Mega bedankt voor jouw cursus. Ik vond hem heel waardevol. Wat me vooral opvalt is dat ik, nu ik jouw cursus heb gevolgd, heel veel kansen zie en hoor voor het boerenbedrijf van de toekomst. Het is zo dat de sector verandert omdat de buitenwereld wat verwacht/eist. Je legt haarfijn uit hoe je naar dit soort ontwikkelingen kan kijken: je kan ze zien al belemmeringen of kansen. Daarnaast vertel je ook gewoon het eerlijke verhaal over dat het niet altijd makkelijk is en frustratie er ook bij hoort en normaal is. Overigens geldt de kennis en mindset die je deelt ook voor sectoren! Wat je deelt is daarmee ook heel toepasbaar voor andere vakgebieden.


Je vertelt enthousiast en dat jij jouw persoonlijke verhaal ook deelt maakt jou authentiek en ik neem informatie van je aan. Je neemt me eigenlijk letterlijk mee in jouw proces en daar is zoveel van te leren! Als laatste: het verhaal dat je hebt geschreven was echt prachtig en herkenbaar! Heel bijzonder dat je zo jouw verschillende talenten met mij als cursist deelt. Dat inspireert.


Nogmaals dank!

Justine

Agrmindsetcursus

null

Deze cursus gaat jou helpen om jouw eigen blokkades en beperkingen te doorbreken. Je leert met veel liefde naar jezelf, je bedrijf en de toekomst te kijken. Zelfreflectie wordt je tweede natuur. Je gaat meer plezier halen uit de samenwerking met je ouders, broers, zussen, zonen of dochters. Je leert hoe je een financieel sterk toekomstig bestendig bedrijf kunt creëren. Het moeilijke gesprek wordt niet langer uitgesteld, want jij gaat denken als een ondernemer en plezier beleven aan beslissingen nemen.

Agrimindsetcursus --->

Review

Nadine heeft op 17 jarige leeftijd op ons melkveebedrijf stage gelopen. Ze viel daarbij op als zeer fanatiek en erg leergierig. Nu zijn naar mijn mening de meisjes op een agrarische opleiding gemiddeld al iets fanatieker, omdat ze zich moeten bewijzen in een mannenwereld. Leergierig bleek met name uit de vele vragen die ze stelde in tegenstelling tot vele andere stagiaires.

Als praktijkdocent en assessor weet ik dat Nadine als leerling het ondernemerschap al van jongs af aan in zich heeft. Als ze zichzelf wilde verbeteren in bv Engels ging ze op jonge leeftijd zelfstanding een aantal weken naar Amerika om de taal te leren. Als ze wil uitbreiden in het bedrijf en ze mist bepaalde kwaliteiten die ze wel denkt nodig te hebben in de toekomst gaat ze naar Californië een managementcursus volgen op diverse grote melkvee- en kalverbedrijven. Hierin onderscheidt Nadine zich duidelijk van agrarische leeftijdsgenoten. Ook het vele reizen, ontwikkelingshulp en diverse bestuursfuncties op jonge leeftijd zijn hier voorbeelden van. Persoonlijk denk ik dat alleen vakmanschap niet genoeg is, in een snel veranderde wereld. Van dergelijk ondernemers als Nadine kunnen velen nog wat leren, maar dat besef heeft ze dus zelf ook ontdekt door een ondernemerscursus aan te bieden.

Han Langeler

Praktijkopleider melkveehouderij

Module 1

Welkomstmodule met uitleg hoe de cursus werkt. Ook maken we hier een algemene start met de cursus.

Module 2

Perspectief. Je wordt je bewust van jouw eigen perspectief en gaat hem breder trekken. Ontdek wat dit voor invloed heeft op jouw relaties en keuzes. Ik beloof jou bewustwording en kei interessante en nieuwe inzichten! 

Module 3

Blokkades doorbreken en overtuigingen ontdekken. Dit is een intern zoekproces. Aan de hand van persoonlijke verhalen en opdrachten gaan we op zoek naar jouw overtuigingen en blokkades.

Module 4

Van vakman naar ondernemerschap. Jij gaat in de spiegel durven kijken, waar we o.a. bewustwording creëren over al jouw gedachtes. Doelen stellen, knopen doorhakken en nog veel meer. De echt transformatie ga je  beleven in module 4.

Module 5

Communicatie binnen het familiebedrijf. Privé en werk lopen op een boerderij altijd door elkaar heen en dit kan soms flinke irritaties oproepen. Deze module zit vol met anekdotes, tips, praktijkervaringen en nieuwe communicatie inzichten voor iedere boerenfamilie. Goede communicatie zorgt voor een fijn bedrijf.

Module 6

Overheid en jij. In deze module gaan we in op alle bedreigingen die op ons af komen. Denk hierbij aan de bekende agendapunten:

1. Fosfaat

2. Stikstof

3. Klimaat

4. Grondgebondenheid

5. Plantaardige 'vervangingsproducten'. 

6. Aangescherpte dierwelzijnsregels.

Hoe ga jij hier mee om? Wat heb je zelf in de hand en hoe gaat jou dit helpen om in de toekomst nog te kunnen blijven boeren?

De agendapunten oplossen gaat niet lukken. Wel gaat het jou helpen om nog een boerentoekomst voor je te zien.

Module 7

Interviews met twee verschillende ondernemers in podcast vorm:

In de agriminsetpodcast voor boeren ga ik in gesprek met agrarisch ondernemers. We bespreken de financiële situaties en gedachtes en kijk op geld. We gaan dieper in op alle onrust die op dit moment op de Nederlandse boeren afkomt. Hoe houd je werk en privé in balans? Hoe zorg je voor goede communicatie? En tot slot, Hoe kom je in een familiebedrijf in lijn met jezelf ?


Ik ga in gesprek met Christel Sonderlo Eigenaresse  van de leukste speelboerderij van de Achterhoek. 

1. boerderij & winkel

2. pannenkoekenhuis

3. museum

4. camping

5. zorgboerderij


En in gesprek met Jan Soede 

varkensboer uit Winterswijk

In de pluimveesector en de varkenshouderij zijn de ondernemers over gebleven. Jan Soede is begonnen met 700 vleesvarkens en heeft nu een bedrijf staan met 4000 vleesvarkens. Hij boert op 1,5 kilometer van een natura 2000 gebied. Hoe hij de toekomst ziet staat centraal tijdens het interview. 

 

Ook ga ik in gesprek met Didi Stoltenborg.

Zij is agrarisch coach en werkzaam bij Hogenkamp. Over agrarische coaching wordt nog wat raar gedacht, maar ik geloof dat dit in de huidige maatschappij hard nodig is. 


Tot slot krijg je een lijst met laatste tips van mij die jou verder kunnen helpen in de toekomst.

Wat andere zeggen over de Agrimindsetpodcast:

Heel leuk Nadine, die podcast. Ik heb de helft geluisterd en ga later vandaag de rest luisteren. Mooi diepte interview met deze boerin om haar drijfveer te horen. Geeft jou ook weer nieuwe gezichtspunten. je hebt een goede start gemaakt met deze podcast. Ik luister graag nog eens een keer.

Erick Wessels


Net precies geluisterd, mooi zeg Nadine! vragen die je zeker aan het denken zetten. Demi van Eerden


Een mooi interview. Jij kunt mensen op een manier bevragen, waardoor ze een openverhaal vertellen. Mensen aan het praten krijgen en een cursus geven is je op het lijf geschreven.



Deze cursus is niet voor jou als jij jezelf niet als een ondernemer wilt  zien.

Ik heb al een onderneming, namelijk mijn boerderij. Is dit dan wel wat voor mij?

Deze cursus is zeker wat voor jou als jijzelf een boerderij hebt. Veel boeren zijn goede vakmannen/-vrouwen. Het runnen van een eigen bedrijf doe je het beste met een ondernemersgeest. Ik geloof dat je alle eigenschappen in het leven kunt leren, maar je moet wel weten hoe. Deze cursus gaat jou daar bij helpen.

Ik heb gemiddeld gezien een wat kleinere boerderij. Ik weet niet of ik wel toekomst heb als ondernemer. Is deze cursus dan wat voor mij?

Jazeker, groot of klein maakt niet uit. De oplossingen die de cursus biedt, kan iedere boer toekomstperspectief bieden. Naar mijn idee is dat wat wij boeren nodig hebben. De wil is er wel!

De communicatie in ons familiebedrijf is goed. Valt er voor mij dan wel wat te leren met deze cursus?

Super fijn dat de communicatie goed gaat. Één module gaat over de communicatie en ik denk dat daarin altijd nog wel wat valt te leren. In deze module zit nog een extra filmpje van +/- 20 minuten over werken met personeel. Veel zit hem in de manier van communiceren. Dus hier ga je zeker ook wat aan hebben.

Even voorstellen

Ik ben een vrouw in een mannenwereld. Ik ben een nuchtere, open en gevoelige boerin. Ik run samen met mijn ouders een melkveebedrijf in de Achterhoek. Ik ben enthousiast, ondernemend, gedreven en actief. Ik ben bezig met een Agrimindsetcursus voor boeren die ik in november 2022 ga lanceren. Je kunt mij volgen op Instagram @nadinestemerdinkbongen @agrimindsetcursus.voor.boeren

reviews

Tops

Nadine, jij hebt een duidelijk doel voor ogen en bent creatief.

Tops

Ik heb jou leren kennen op een cursus “ TOP “.
De eerste woorden die ik van je hoorde hebben nog steeds veel indruk op mij gemaakt. Je stelde je ZO kwetsbaar op door over je eigen persoonlijkheid ( lees gevoelens ) te praten. Op eenofandere manier heeft dit tot verbinding gezorgd. Na een tijdje leerde we elkaar beter kennen. Je kon dan vaak niet de gewenste vraag stellen. Persoonlijk vindt ik dat op een bepaalde manier wel prettig. ( vaak moet een gesprek lijden tot een waterval van woorden. Een niet lopend gesprek heb ik geen hekel aan). Ik wordt stil en moet de vraag echt laten in dalen. Vaak volgde daarna nog zo vraag. Ik weet zeker hoe ongemakkelijk het soms ook was dat het mij wel verder heeft gebracht.

Groet Gerrit.

Tops

Nadine je bent enthousiast, open en eerlijk en hebt een indrukwekkende instelling!

Zo werkt de cursus:

Ik gebruik het online platform Huddle. Hier is ook een app van voor op je telefoon. Ideaal om te beluisteren tijdens het tractorwerk, zand van de kuil maken, schoonspuiten of kalveren voeren. Als je zin hebt, pak je tijdens de koffie het werkboek erbij en vul je de opdrachten in.

In het programma staan 7 modules onder elkaar. Elke module heeft +/- 8 filmpjes. Je kunt de cursus chronologisch volgen, maar als je daar geen zin in hebt, kun je het ook kriskras door elkaar bekijken. Bovenaan staat een link met bijlage. In de bijlage vind jij het werkboek. De video's zijn gelinkt aan het werkboek en andersom. Je kunt er zelf voor kiezen om bv eerst alle filmpjes te bekijken en daarna pas het werkboek in te vullen. Ben je in het werkboek bezig, dan staat het module- en filmnummer erbij, zodat je altijd nog even terug kunt kijken/ luisteren.

Waarom NU meedoen?

De wintermaanden staan weer voor de deur. Tijd voor zelfreflectie en ontwikkeling. Stilstand is achter uitgang.

Communicatie en werken met familie is een belangrijk onderdeel in de cursus. Iets wat je niet op school leert hoe je dat moet doen. Voor een boer / boerin wel iets waar je dagelijks mee te maken hebt. In de cursus is er volop aandacht hiervoor. 

Stiekem vind ik de prijs veel te laag. Ik bied zoveel waarde in deze onlinecursus, dat ik nu al met zekerheid durf te zeggen dat de prijs snel omhoog zal gaan!

Tegenwoordig hebben wij weinig tijd. Deze onlinecursus kun je tijdens jouw werk volgen. Hoe leuk is dat? Iets nieuws leren tijdens de normale werkzaamheden. Voor mij echt een eyeopener. Bezig zijn met nieuwe positieve dingen geeft levensenergie!

Vakmanschap alleen is tegenwoordig niet meer genoeg om een boerderij draaiend te houden. Met alles wat er nu op ons af komt, is het noodzaak dat jij weet hoe je in elkaar zit en weet hoe jij jouw bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen om letterlijk te overleven! Dus niks doen, is geen optie.

Gezien in:

veeteelt 

DE VISIE VAN NADINE STEMERDINK-BONGEN:

Zie Archief voor de columns:


1. Archief | Schrijfspecialist Nadine (schrijfspecialistnadinestemerdink-bongen.com)


2. 474814 (wur.nl)


3. 465641 (wur.nl)

Gelderlander

https://www.gelderlander.nl/aalten/boerin-nadine-zoekt-naar-de-kwetsbaarheid-boeren-moeten-leren-eerlijk-naar-zichzelf-te-kijken~a2ea64bc/


Veel boeren worstelen met eenzaamheid en zorgen om hun toekomst. Maar er over praten, dat is wat anders. ,,De agrarische sector mist die openheid en dat is zo jammer”, vindt de Achterhoekse boerin Nadine Stemerdink-Bongen (30), die daarom zelf een cursus heeft ontwikkeld om boeren een handje te helpen.


Stemerdink-Bongen zoekt naar kwetsbaarheid bij boeren. Geen gemakkelijke zoektocht, maar wel noodzakelijk. ,,Boeren moeten leren om eerlijk naar zichzelf te kijken. Zeker in deze tijden van onzekerheid en stikstofdiscussies. Wat wil ik eigenlijk zelf. Zie ik mezelf over vijftien jaar nog steeds boeren? En tegen welke prijs?"


Goede vragen, ‘probleem’ voor veel boeren is echter dat ze vaak alleen werken. Het zijn eenmansbedrijven. Sparren met directe collega's over dit soort belangrijke onderwerpen gebeurt te weinig, weet Stemerdink-Bongen. ,,Ik wil ze daarbij helpen. Kwetsbaarheid is daarbij ontzettend belangrijk. Niet om boeren vervolgens neer te sabelen, maar juist om uit die kwetsbaarheid slagkracht en eigenwaarde te voorschijn te toveren. Ga uit van eigen kracht en laat je niet overdonderen door verhalen en meningen van anderen.”

Gerco Mons


 Verslaggever
De Gelderlander

LTO NOORD

Nadine Stemerdink-Bongen is sinds drie maanden lid van #LTO Noord. De jonge melkveehoudster verwacht een actieve inzet van LTO op de voedselproductie.

"Bestuurders moeten zich blijven inzetten voor het stikstofdossier en alles wat daarmee te maken heeft. Ook moet de voedselproductie hoog op de agenda blijven staan. We hebben mooie vruchtbare gronden in Nederland. Daar moet de focus op liggen. Mensen vergeten dat weleens. De maatschappij wil graag meer natuur, maar uit de natuur komt geen hoogwaardig voedsel." Lees het gehele interview in onze rubriek 𝗪𝗶𝗷 𝘃𝗮𝗻 𝗟𝗧𝗢 𝗡𝗼𝗼𝗿𝗱. 'Voedselproductie hoog op de agenda' (ltonoord.nl)

Bron:

Nieuwe Oogst
Vind het plezier terug in je werk door te investeren in jezelf. Persoonlijke groei geeft enorm veel nieuwe inzichten en werkplezier!

Niet goed, geld terug garantie

Vind je het niks, dan krijg jij je geld terug. Ik geloof dat je minimaal drie tips uit deze cursus gaat halen. Daarom bied ik jou 100% geld terug garantie aan. Stuur mij binnen 14 dagen een mailtje, nadat jij de cursus hebt aangekocht. Kortom je loopt helemaal geen risico.